Jak zrobić domowy budyń?

Zabrzmi to pewnie jak przejaw totalnej kuchennej ignorancji, ale całe życie żyłam w przekonaniu, że budyń musi pochodzić z torebki. Dopiero po lekturze „Zamień chemię na jedzenie” doznałam olśnienia i postanowiłam poeksperymentować. Przepisów znalazłam całe mnóstwo, składniki są bardzo podobne, ale występują w różnych zestawieniach ilościowych. Dzielę się z Wami tym, który sama wypróbowałam i który (co najważniejsze) udał się już za pierwszym razem.

domowy budyń

Domowy budyń wbrew pozorom nie wymaga o wiele więcej czasu i energii, niż ten sklepowy. Jeśli porównamy czas niezbędny do zrobienia jednego i drugiego, ten poświęcony na domową wersję będzie prawdopodobnie niewiele dłuższy, bo dodatkowa praca sprowadza się jedynie do wymieszania większej ilości składników.




Powyższa lista składników to jedynie podstawowa „mieszanka budyniowa”. Można oczywiście eksperymentować ze smakiem, dodając kakao, cukier waniliowy lub prawdziwą wanilię. Wersję waniliową już przetestowałam (jest pyszna), a w planach na dzisiejszy wieczór mam kakaową próbę. Dobrym dodatkiem do gotowego domowego budyniu mogą być również sezonowe owoce (czekam z utęksnieniem na maliny).

 

jak samemu zrobić budyń

Dla osób preferujących opis słowny: Odlewamy pół szklanki mleka, pozostałą część gotujemy z łyżką masła i odrobiną cukru (można go oczywiście zastąpić miodem, bądź innym zamiennikiem). W odlanej części mleka mieszamy żółtko i obie mąki, a potem postępujemy już identycznie jak przy sklepowym budyniu – czekamy aż mleko się zagotuje i wlewamy do niego zawartość szklanki, energicznie mieszając. Gotujemy kilka minut i nakładamy.

Wystarczyła mi jedna łyżka gęstego, domowego budyniu, by stwierdzić, że już nigdy nie wrócę do budyniu z torebki, którego konsystencja utrzymuje się co najwyżej przez pierwszą minutę po nałożeniu. Myślę, że podzielicie moje zdanie, jak tylko spróbujecie swojego własnego budyniu. Ja strasznie żałuję, że odkryłam go dopiero teraz, ale mówią, że lepiej późno, niż wcale.
  • Bardzo lubię te Twoje przepisy :) chodzi za mną domowy budyń więc może dziś zrobię.

  • z takiego budyniu robię domowy krem do ciasta:) u mnie raczej nie sprawdziłby się w ramach zastąpienia go sklepowym budyniem, bo czuć w nim mączny posmak

  • Z pewnością wypróbuję Twój przepis i mam nadzieję, że taka wersja przypadnie mi do gustu. Ach…zrobiłaś mi jeszcze smaka na maliny ;)

  • ona

    Z żółtkiem na pewno jest bardziej kremowy i żółty, ale jeśli chcesz zrobić taki do kremów, do ciast to może być bez i z 2 łyżek pszennej i 2 ziemniaczanej. Domowy kisiel, zrobisz z samej ziemniaczanej i owocowego soku ;). A dlaczego nie pokazałaś dzieła na foto ?.

  • Magda

    Robię według bardzo podobnego przepisu i uwielbiam!! Sklepowy się nie umywa :)

  • Mimo, że nie zawsze mam czas poczytać Twoje posty od deski do deski to doceniam (i nie tylko ja!) pracę jaką wkładasz w posty, grafiki itp ;)

  • Ja lubię i domowy budyń i kisiel. Nigdy nie lubiłam tego sklepowego, ale gdy pierwszy raz zjadłam domowy u babci, odkryłam, że budyń może być smaczny.

  • Mnie o istnieniu budyniu domowego uświadomił mąż (ale tez nie dawno) zawsze myślałam ze to wynalazek naszych czasów i jest tylko z torebki. A on mówi że jego mama taki robiła! Szok.

    Polecam też własnej roboty kisiel – robi się go z kompotu i mąki ziemniaczanej a tez pyszny:)

  • Tak moja mama zawsze robi budyn do ciasta zamiast dodawac kupny. I racja, jest duzo lepszy!

  • U mnie tylko królują domowe budynie, galaretki i jak kisiel to też domowy :)

  • Moja mama robi domowy budyń tylko do mas tak normalnie nikomu nigdy się nie chciało. Zawsze jakoś łatwiej było wykorzystać taki gotowy z torebki. Mam nadzieję, że kiedyś się zmobilizuję i zrobię taki domowy budyń.

  • Mnie wk kwestii budyniu najbardziej zagiął mój mąż, który twierdził, że jadał go tylko w wersji instant. Zgroza… Przecież to nie smakuje nawet, jak taki zwykły budyń do gotowania z torebki. Ba, to w ogóle nie smakuje. Jak pierwszy raz mu zrobiłam torebkowy, to był zdziwiony, że to tak smakuje budyń. A jak ugotowałam taki zupełnie domowy, to stwierdził, że nigdy nie wróci nie tylko do budyniu instant, ale i do torebkowego.

  • Ostatnio próbowałam zrobić Twoje muffiny, niestety jak to ze mną bywa, nie udało mi się.
    Za budyń chyba też się nie zabiorę, ale podoba mi się to w jaki sposób przedstawiasz przepisy. :)

  • Ale mnie zmobilizowałaś do ugotowania takiego! :D

  • Robię domowy budyń czekoladowy do ciasta :)

  • muszę spróbować ;-)

  • Też mi się wydawało że budyń musi być z torebki, nie da się go zrobić bez tego magicznego proszku. Ten przepis jest banalny i wcale nie zajmie dużo więcej czasu. Koniecznie muszę wypróbować, aż trudno mi sobie wyobrazić ten lepszy smak :)

  • Ja domowy budyń odkryłam od kiedy zaczęłam robić ciasto 3-bit, swoją droga bardzo pyszne ! :)

  • no proszę,sama bym nie wpadła na to żeby zrobić budyń bez chemii,dzięki za przepis!

  • Moja babcia zawsze robila taki domowy budyn i kisiel. Ja myslalam, ze to jakas skomplikowana procedura i przy tym bardzo czasochlonna. Kiedys mialam ochote wlasnie na budyn, ale nie mialam takiego gotowego. Babcia w piec minut wymieszala skladniki i wyczarowala pyszny smakolyk.

  • Polecam dodanie ekstaktu waniliowego, lub kakao :)

  • niedługo wypróbuję :)

  • Ale super obrazkowo przedstawiony ! :) Bardzo podoba mi się Twoja wersja. Ja robiłam kiedyś czekoladowy z przepisu z dwoma żółtkami, tylko za słodki mi wyszedł i w końcu nie robiłam go drugi raz chociaż był naprawdę dobry, gdyby nie ta słodkość przesłodzona ;) Zawsze jeszcze zastanawiam się co zrobić z białkiem… szkoda tak wyrzucać… Pozdrawiam

    • Liv

      Z białka najlepiej zrobić bezy :-)

    • Albo zamrozić :) i poczekać, aż uzbiera się ich odpowiednia ilość i wykorzystać do bezy, pavlowej, czy ciasta z bezą na wierzchu :D albo zrobić lukier :D

    • Ekstra pomysł :) nie wiedziałam, że białka można mrozić ;D Uzbierałam już kilka przepisów na domowy budyń, ale ten mnie przekonuje i na pewno wypróbuje :) Ta obrazkowa wersja bombastyczna jest :) Dzięki wielkie za inspirację i przepis

  • Liv

    Budyniu domowego jeszcze nie robiłam, ale kiedy mój syn był mały byłam mistrzynią w domowych kisielach :-)
    Wydrukuję sobie ten przepis i wypróbuję.

  • Twoje grafiki są po prostu genialne. Mogłabym sobie nimi wytapetować ściany *.*
    A domowy budyń robiłam w wersji paleo (z mlekiem kokosowym) i był genialny… mmm narobiłaś mi smaka!

    • lol wszystko w moim świecie jest ostatnio „genialne” :D Wybacz te wyżyny polszczyzny ;))))

    • Genialnych rzeczy w życiu nigdy za wiele :D Dziękuję!

  • Chyba jestem mega mądra bo nie potrzebowałam opisu słownego :D Albo ty robisz tak dobrą grafikę, że każdy wie o co chodzi :D w każdym razie na podobnej bazie robi się masę budyniową do karpatki ;p

  • Nigdy w życiu nie robiłam domowego budyniu… Myślałam, że to trudniejsze.

  • A ilu ludzi myśli, że mleko pochodzi z kartonu :P

  • Książki potrafią sprawić, że człowiek wali się w czoło i myśli „Rany, ale to proste. Czemu ja na to wcześniej nie wpadłem?!” Z tego co pamiętam taki właśnie budyń robiła mi babcia. Najważniejsze, ze nie ma tego obrzydliwego, sztucznego aromatu.

  • Fajny przepis. Zamiennikiem dla cukru moze byc syrop z Agawy, bo ma bardzo niski indeks glikemiczny (a to z korzyscia dla zdrowia) Pozdrawiam Beata

  • Powiem szczerze, że też myślałam tak iż budyń to tylko torebka! Dzięki Tobie sprawdzę taki domowy.

    • Moja mama jak przeprowadziła się po ślubie na wieś to myślała, że budyń się sieje w ogrodzie.. także wiesz:D

  • Myślisz, że z mleka ryżowego wyszedłby ten budyń?
    Jakiś czas temu szukałam przepisu na budyń domowy. Te budynie, które z nich wyszły nie nadawały się do jedzenia ;)

    Za to w kisielkach własnej roboty doszłam do perfekcji ;)

  • Polecam do mleka dodać laskę wanilii i zamiast cukru – syrop z agawy :D niebo w gębie :D

  • Ja też robię sama budyń. Już od jakiegoś czasu.

  • Jeszcze ekstrakt z wanilii i będzie idealny :D

  • nie no, na stówkę robię dzisiaj! :) super przepis.
    Pozdrawiam!
    / Ewa

  • Dołączam się do zachwytów nad oprawą wizualną Twoich przepisów :) Tym razem niestety nie skorzystam, bo budyń to jeden z moich dziecięcych koszmarów, odkąd jestem duża unikam go jak ognia :D

  • Świetne zilustrowany przepis, nic tylko gotować :)

  • kiedyś byłam wielką fanką budyniu, ale potem, kiedy stwierdziłam, że to sama chemia, przerzuciłam się na wszelkiego rodzaju owsianki, kaszki, płatki ryżowe itd. jednak Twój przepis uświadomił mi, że budyń wcale nie musi być chemią ;) z przyjemnością zamienię chemię na takie jedzonko. mniam!

  • Właśnie skończyłam robić ten budyń, ale z dodatkiem kakao. Jest przesmaczny ♥

  • Zobaczyłam przepis, poszłam, zrobiłam i był pyszny :)

  • Jeśli lubisz kokosowy smak, spróbuj zamiast masła dodać oleju kokosowego, jest zdrowszy i dodaje wspaniałego aromatu :) właśnie to wypróbowałam (dodałam też kakao i wiórki kokosowe), dziękuję za inspirację i pozdrawiam ciepło :)

  • koniecznie muszę wypróbować! :)

  • Zrobiłam :D i już nigdy nie sięgnę po budyń z paczki!!!

  • Lou

    wypróbowałam i z torebki nie ma szans, w ogole ostatnio przywiazuje duza wage do tego co chemiczne a co nie…widze,ze Cebie tez naszlo eko, zdrowo i fit:)sciskam , dobrego tygodnia Lou

  • Przepis trafił właśnie na listę rzeczy do wykonania – zdecydowanie jestem na TAK :D

  • wow! jaki bajer :)

    pozdrawiaaam!!! tak tak, to ja :)

  • Uwielbiam budyń ;)
    Dzięki za przepis :)

  • Anonymous

    w jakim programie są takie obrazki?

  • kiedyś nasze mamy miały tylko takie możliwości wyczarowania deseru, szkoda, że dzisiaj stawiamy głównie na torebkowe dania, fajnie, że pokazujesz, że zrbienie czegoś od podstaw nie jest takie trudne:) Pozdrawiam

  • Anonymous

    łatwe i pyszne !!
    pozdrawiam, Joanna

  • a jeszcze nie pisalam tego, ale uwielbiam Twoją graficzną rozpiskę składników;)

  • uwielbia wszystko, co domowe – budyń domowy przygotowałam całkiem niedawno i zakochałam się w tej recepturze, torebki sio – pozdrawiam :-)

  • Anonymous

    Spróbuję;)

  • super przepis napewno skorzystam dzięki:)

  • kiko55

    a małe łyżeczki czy duże

  • Monika

    kiko, pisze że łyżki, czyli duże.

  • Iza

    Pycha, pycha, pycha. Postanowiłam nauczyć się naturalnych prepisów, nie z torebki. Zaczęłam od tego budyniu. Dziękuję. A może mogę liczyć na coś jeszcze równie łatwego pysznego, co zje mój synek niejadek. Budyń z borówkami zjadł ze smakiem.

  • Linka

    Zrobiłam i wyszedł świetny. Nie wiedziałam, że to takie proste. Dzięki! ♥
    (ja łyżki mąki dałam raczej płaskie i wyszło w sam raz) no i mniej masła – dla zdrowia ;)

    Ma ktoś pomysł co zrobić z pozostałym białkiem? ;D

    • Martyna

      Ja zamrażam, a kiedy uzbiera się ich większa ilość robię bezy <3

  • Karol

    Na ile porcji starczy budyniu z tego przepisu?

    • Na deser dla 3 osób spokojnie wystarczy :)

    • U mnie wystarcza na dwie osoby.

  • Mój brat miał dzisiaj wielką ochotę na budyń. Z racji tego, że ostatnio robiłam domowy kisiel, powiedziałam, że zamiast takiego z torebki zrobię mu domowy. Jako pierwszy w google pojawił się Twój przepis i donoszę, że jest doskonały! Zrobiłam w wersji waniliowej, wyciągając ziarenka z połowy laski wanilii. Naprawdę, nie ma sensu używać takiego ze sklepu! Następnym razem zrobię z utartą czekoladą!

    • Cieszę się, że smakował :)

  • DariaIre

    Co zrobić o 21 z jednym śpiącym brzdącem, jednym starszym przy lekcjach do polskiej szkoły i pośrednim na antybiotyku, na kolację życzącego sobie budyń…… Ano wziąć przepis i powędrować do kuchni:)) Proste i pyszne a przede wszystkim nie cieknące wodą po pierwszym zamieszaniu:)) Dzięki z mokro zimnej Irlandii:))

    • melek1

      Dzis ta irlandia nie az taka mokra, lecz bardziej mrozna. Moj mlody narazie spi, ale cos w kosciach czuje, ze bez budyniu jako podwieczorka sie nie obedzie… No tak on jeszcze o tym nie wie a mi juz slinka cieknie :)

  • An-na

    Ja tez sprobuje mojemu alergikowi na mleku migdalowym (zwykly sie udal). Czy moze byc maslo klarowane badz margaryna bezmleczna? No nic, wyprobuje. Widze komentarze z Irlandii, to rowniez pozdrawiam z Eire.

  • ewka

    ja zrobiłam na mleku sojowym i tez dobre ;)

  • Znam trochę inny przepis i bardzo go lubię, nie umywa się do torebkowych!
    Ale bardzo chętnie spróbuję Twojego :)
    (potem dam znać, może zechcesz spróbować innego :D)

  • Ja za budyniem nie przepadam, za to robię coś innego – mus owocowy – w sumie różnica w przepisie jest jedynie taka, że zamiast mleka używam soku z pomarańczy czy innego owocu, nie dodaję cukru ani mąki pszennej. Reszta proporcji (o dziwo) jest ta sama. Smakuje genialnie i przygotowanie również jest banalne ;)

    • Zaciekawiłaś mnie, zapisałam na liście „Do wypróbowania”! :)

  • Gość

    Jak myślicie – czy jeśli użyję tylko mąki pszennej to coś się nie uda?

    • Pe

      Mąka ziemniaczana to podstawowy składnik. Bez niej nie będzie gęsty.

      • Bogna

        Guzik prawda. Wyjdzie, jeśli doda się większej ilości mąki pszennej.

  • gość

    A czy na mleku kokosowym albo migdałowym wyjdzie?

    • Niestety nie wiem, używam tylko zwykłego.

    • Agata Lisiecka

      Wyjdzie :)

  • Pingback: JAK ZROBIĆ RÓŻYCZKI Z JABŁEK – tarta na Dzień Mamy | ZróbTo.no()

  • KretDK

    A ja tylko chcę powiedzieć, że bardzo jestem zachwycona graficzną szatą tej strony! Ps. Przepisem na budyń też :)

  • Bogna

    Na mleku sojowym z margaryną roślinną i bez jajka cudo !
    Już nigdy nie kupię budyniu w sklepie :)

  • Bardzo smaczny przepis :-)
    Muszę wypróbować.
    Również jestem bardzo mile zaskoczona książką „zamień chemię na jedzenie” :-)

  • asia

    Mam dwa pytania: 1. co oznacza „odrobina” cukru (uwielbiam przepisy gdzie trzeba dodać „szczyptę” czegoś bo jako totalna ignorantka w gotowaniu głupieję i nie wiem ile tego czegoś dodać :D ) 2. jakbym chciała czekoladowy to ile mniej więcej wsypać kakao żeby nie było za mocne. Budyń chce zrobić rocznej córce, to bedzie jej pierwsze doświadczenie z budyniem i mam nadzieję że bedzie udany :)

  • nati

    w jakim programie te zdj

  • Ja też ostatnio odkryłam przepis na domowy budyń, tylko zamiast mąki ziemniaczanej jest ugotowany ryż, który blendujemy z mlekiem na gładką masę i w zależności od tego co kto lubi można dać kakao, wanilię itd. też polecam ;)

  • Marta

    Cudne są te grafiki ciekawa jestem w jakim programie są zrobione?

  • majeczka1999

    Bardzo dobry!!!!! ;) POLECAM
    Tylko jak dla mnie i mojego rodzenstwo taka odrobinka cukru nie wystarczyla dodalam duzo wiecej. ;))
    Ja robilam z kakaem i lyzeczka kakaa byla okej.
    Na koncu niestety wyszla mi jedna zwarta masa i siostra wymyslila zeby potraktowac ja blenderem( moze to troche dziwne ale budyn w trakcie blendowania zrobil sie plynniejszy i pyszny)

  • Emilaa

    Najlepszy budyń jaki w życiu jadłam :)

  • Ostatnio pierwszy raz zrobiłam domowy kisiel malinowy i oszalałam…też więcej nie tknę tego sklepowego ;)

  • KaŚ

    Trzeba było wczoraj widzieć moją minę jak zamiast pysznego budyniu czekoladowego wyszła mi „lejka pacia” (oczywiście z torebki) :/ Więc na pewno skorzystam z Twojego przepisu :)