Jak zrobić domowy budyń?

Zabrzmi to pewnie jak przejaw totalnej kuchennej ignorancji, ale całe życie żyłam w przekonaniu, że budyń musi pochodzić z torebki. Dopiero po lekturze “Zamień chemię na jedzenie” doznałam olśnienia i postanowiłam poeksperymentować. Przepisów znalazłam całe mnóstwo, składniki są bardzo podobne, ale występują w różnych zestawieniach ilościowych. Dzielę się z Wami tym, który sama wypróbowałam i który (co najważniejsze) udał się już za pierwszym razem.

domowy budyń

Domowy budyń wbrew pozorom nie wymaga o wiele więcej czasu i energii, niż ten sklepowy. Jeśli porównamy czas niezbędny do zrobienia jednego i drugiego, ten poświęcony na domową wersję będzie prawdopodobnie niewiele dłuższy, bo dodatkowa praca sprowadza się jedynie do wymieszania większej ilości składników.




Powyższa lista składników to jedynie podstawowa “mieszanka budyniowa”. Można oczywiście eksperymentować ze smakiem, dodając kakao, cukier waniliowy lub prawdziwą wanilię. Wersję waniliową już przetestowałam (jest pyszna), a w planach na dzisiejszy wieczór mam kakaową próbę. Dobrym dodatkiem do gotowego domowego budyniu mogą być również sezonowe owoce (czekam z utęksnieniem na maliny).

 

jak samemu zrobić budyń

Dla osób preferujących opis słowny: Odlewamy pół szklanki mleka, pozostałą część gotujemy z łyżką masła i odrobiną cukru (można go oczywiście zastąpić miodem, bądź innym zamiennikiem). W odlanej części mleka mieszamy żółtko i obie mąki, a potem postępujemy już identycznie jak przy sklepowym budyniu – czekamy aż mleko się zagotuje i wlewamy do niego zawartość szklanki, energicznie mieszając. Gotujemy kilka minut i nakładamy.

Wystarczyła mi jedna łyżka gęstego, domowego budyniu, by stwierdzić, że już nigdy nie wrócę do budyniu z torebki, którego konsystencja utrzymuje się co najwyżej przez pierwszą minutę po nałożeniu. Myślę, że podzielicie moje zdanie, jak tylko spróbujecie swojego własnego budyniu. Ja strasznie żałuję, że odkryłam go dopiero teraz, ale mówią, że lepiej późno, niż wcale.

112
Dodaj komentarz

avatar
  Chcę otrzymywać powiadomienia  
najnowszy najstarszy najwyżej oceniany
Powiadom mnie o
Magdalena
Gość

Bardzo lubię te Twoje przepisy :) chodzi za mną domowy budyń więc może dziś zrobię.

hui hie
Gość

z takiego budyniu robię domowy krem do ciasta:) u mnie raczej nie sprawdziłby się w ramach zastąpienia go sklepowym budyniem, bo czuć w nim mączny posmak

Klaudia Dutkiewicz
Gość

Z pewnością wypróbuję Twój przepis i mam nadzieję, że taka wersja przypadnie mi do gustu. Ach…zrobiłaś mi jeszcze smaka na maliny ;)

ona
Gość

Z żółtkiem na pewno jest bardziej kremowy i żółty, ale jeśli chcesz zrobić taki do kremów, do ciast to może być bez i z 2 łyżek pszennej i 2 ziemniaczanej. Domowy kisiel, zrobisz z samej ziemniaczanej i owocowego soku ;). A dlaczego nie pokazałaś dzieła na foto ?.

Paula | one little smile
Gość

Tak szybko znika, że nie ma okazji do zrobienia porządnego zdjęcia ;)

Magda
Gość
Magda

Robię według bardzo podobnego przepisu i uwielbiam!! Sklepowy się nie umywa :)

Ewcia
Gość

Mimo, że nie zawsze mam czas poczytać Twoje posty od deski do deski to doceniam (i nie tylko ja!) pracę jaką wkładasz w posty, grafiki itp ;)

Paula | one little smile
Gość

Dziękuję, to miło :)

OjKarola
Gość

Ja lubię i domowy budyń i kisiel. Nigdy nie lubiłam tego sklepowego, ale gdy pierwszy raz zjadłam domowy u babci, odkryłam, że budyń może być smaczny.

maxcom
Gość

Mnie o istnieniu budyniu domowego uświadomił mąż (ale tez nie dawno) zawsze myślałam ze to wynalazek naszych czasów i jest tylko z torebki. A on mówi że jego mama taki robiła! Szok.

Polecam też własnej roboty kisiel – robi się go z kompotu i mąki ziemniaczanej a tez pyszny:)

Syla
Gość

Tak moja mama zawsze robi budyn do ciasta zamiast dodawac kupny. I racja, jest duzo lepszy!

Różowa Klara
Gość

U mnie tylko królują domowe budynie, galaretki i jak kisiel to też domowy :)

BlingAlley
Gość

Moja mama robi domowy budyń tylko do mas tak normalnie nikomu nigdy się nie chciało. Zawsze jakoś łatwiej było wykorzystać taki gotowy z torebki. Mam nadzieję, że kiedyś się zmobilizuję i zrobię taki domowy budyń.

Kerowyn
Gość

Mnie wk kwestii budyniu najbardziej zagiął mój mąż, który twierdził, że jadał go tylko w wersji instant. Zgroza… Przecież to nie smakuje nawet, jak taki zwykły budyń do gotowania z torebki. Ba, to w ogóle nie smakuje. Jak pierwszy raz mu zrobiłam torebkowy, to był zdziwiony, że to tak smakuje budyń. A jak ugotowałam taki zupełnie domowy, to stwierdził, że nigdy nie wróci nie tylko do budyniu instant, ale i do torebkowego.

Paula | one little smile
Gość

Poważnie tylko instant? Nie sądziłam, że da się go zjeść więcej niż raz ;)

Sowa Wrzos
Gość

Ostatnio próbowałam zrobić Twoje muffiny, niestety jak to ze mną bywa, nie udało mi się.
Za budyń chyba też się nie zabiorę, ale podoba mi się to w jaki sposób przedstawiasz przepisy. :)

Paula | one little smile
Gość

Nie zniechęcaj się zbyt łatwo, trzeba próbować :)

favtrav
Gość

Ale mnie zmobilizowałaś do ugotowania takiego! :D

Kamila
Gość

Robię domowy budyń czekoladowy do ciasta :)

fioletowanatalia
Gość

muszę spróbować ;-)

elaree
Gość

Też mi się wydawało że budyń musi być z torebki, nie da się go zrobić bez tego magicznego proszku. Ten przepis jest banalny i wcale nie zajmie dużo więcej czasu. Koniecznie muszę wypróbować, aż trudno mi sobie wyobrazić ten lepszy smak :)

Magda
Gość
Magda

Ja domowy budyń odkryłam od kiedy zaczęłam robić ciasto 3-bit, swoją droga bardzo pyszne ! :)

Turkusoowa
Gość

no proszę,sama bym nie wpadła na to żeby zrobić budyń bez chemii,dzięki za przepis!

PTysiowa
Gość

Moja babcia zawsze robila taki domowy budyn i kisiel. Ja myslalam, ze to jakas skomplikowana procedura i przy tym bardzo czasochlonna. Kiedys mialam ochote wlasnie na budyn, ale nie mialam takiego gotowego. Babcia w piec minut wymieszala skladniki i wyczarowala pyszny smakolyk.

Milena
Gość

Polecam dodanie ekstaktu waniliowego, lub kakao :)

Nena
Gość

niedługo wypróbuję :)

Andziula Ł.
Gość

Ale super obrazkowo przedstawiony ! :) Bardzo podoba mi się Twoja wersja. Ja robiłam kiedyś czekoladowy z przepisu z dwoma żółtkami, tylko za słodki mi wyszedł i w końcu nie robiłam go drugi raz chociaż był naprawdę dobry, gdyby nie ta słodkość przesłodzona ;) Zawsze jeszcze zastanawiam się co zrobić z białkiem… szkoda tak wyrzucać… Pozdrawiam

Liv
Gość

Z białka najlepiej zrobić bezy :-)

Karla
Gość

Albo zamrozić :) i poczekać, aż uzbiera się ich odpowiednia ilość i wykorzystać do bezy, pavlowej, czy ciasta z bezą na wierzchu :D albo zrobić lukier :D

Andziula Ł.
Gość

Ekstra pomysł :) nie wiedziałam, że białka można mrozić ;D Uzbierałam już kilka przepisów na domowy budyń, ale ten mnie przekonuje i na pewno wypróbuje :) Ta obrazkowa wersja bombastyczna jest :) Dzięki wielkie za inspirację i przepis

Liv
Gość

Budyniu domowego jeszcze nie robiłam, ale kiedy mój syn był mały byłam mistrzynią w domowych kisielach :-)
Wydrukuję sobie ten przepis i wypróbuję.

Urban
Gość

Twoje grafiki są po prostu genialne. Mogłabym sobie nimi wytapetować ściany *.*
A domowy budyń robiłam w wersji paleo (z mlekiem kokosowym) i był genialny… mmm narobiłaś mi smaka!

Urban
Gość

lol wszystko w moim świecie jest ostatnio “genialne” :D Wybacz te wyżyny polszczyzny ;))))

Paula | one little smile
Gość

Genialnych rzeczy w życiu nigdy za wiele :D Dziękuję!

Klaudia Kawczyńska
Gość

Chyba jestem mega mądra bo nie potrzebowałam opisu słownego :D Albo ty robisz tak dobrą grafikę, że każdy wie o co chodzi :D w każdym razie na podobnej bazie robi się masę budyniową do karpatki ;p

Anne Mademoiselle
Gość

Nigdy w życiu nie robiłam domowego budyniu… Myślałam, że to trudniejsze.

Aurora
Gość

A ilu ludzi myśli, że mleko pochodzi z kartonu :P

joule
Gość

Książki potrafią sprawić, że człowiek wali się w czoło i myśli “Rany, ale to proste. Czemu ja na to wcześniej nie wpadłem?!” Z tego co pamiętam taki właśnie budyń robiła mi babcia. Najważniejsze, ze nie ma tego obrzydliwego, sztucznego aromatu.

vademecum blogera
Gość

Fajny przepis. Zamiennikiem dla cukru moze byc syrop z Agawy, bo ma bardzo niski indeks glikemiczny (a to z korzyscia dla zdrowia) Pozdrawiam Beata

Złotowłosa
Gość

Powiem szczerze, że też myślałam tak iż budyń to tylko torebka! Dzięki Tobie sprawdzę taki domowy.

Taml
Gość

Moja mama jak przeprowadziła się po ślubie na wieś to myślała, że budyń się sieje w ogrodzie.. także wiesz:D

Marta
Gość

Myślisz, że z mleka ryżowego wyszedłby ten budyń?
Jakiś czas temu szukałam przepisu na budyń domowy. Te budynie, które z nich wyszły nie nadawały się do jedzenia ;)

Za to w kisielkach własnej roboty doszłam do perfekcji ;)

Paula | one little smile
Gość

Niestety nie wiem, nie gotowałam nic z mleka ryżowego ;)

Karla
Gość

Polecam do mleka dodać laskę wanilii i zamiast cukru – syrop z agawy :D niebo w gębie :D

Gosia
Gość

Ja też robię sama budyń. Już od jakiegoś czasu.

Słonecznik
Gość

Jeszcze ekstrakt z wanilii i będzie idealny :D

kokoshka
Gość

nie no, na stówkę robię dzisiaj! :) super przepis.
Pozdrawiam!
/ Ewa

Matylda
Gość

Dołączam się do zachwytów nad oprawą wizualną Twoich przepisów :) Tym razem niestety nie skorzystam, bo budyń to jeden z moich dziecięcych koszmarów, odkąd jestem duża unikam go jak ognia :D

Ola O.
Gość

Świetne zilustrowany przepis, nic tylko gotować :)

Karina
Gość

kiedyś byłam wielką fanką budyniu, ale potem, kiedy stwierdziłam, że to sama chemia, przerzuciłam się na wszelkiego rodzaju owsianki, kaszki, płatki ryżowe itd. jednak Twój przepis uświadomił mi, że budyń wcale nie musi być chemią ;) z przyjemnością zamienię chemię na takie jedzonko. mniam!

elas
Gość

Właśnie skończyłam robić ten budyń, ale z dodatkiem kakao. Jest przesmaczny ♥

Paula | one little smile
Gość

Cieszę się, że smakował :)

Patti
Gość

Zobaczyłam przepis, poszłam, zrobiłam i był pyszny :)

Paula | one little smile
Gość

Dla takich komentarzy warto publikować przepisy :)

LadyEtVoila
Gość

Jeśli lubisz kokosowy smak, spróbuj zamiast masła dodać oleju kokosowego, jest zdrowszy i dodaje wspaniałego aromatu :) właśnie to wypróbowałam (dodałam też kakao i wiórki kokosowe), dziękuję za inspirację i pozdrawiam ciepło :)

ania notuje
Gość

koniecznie muszę wypróbować! :)

Anne's Small Corner
Gość

Zrobiłam :D i już nigdy nie sięgnę po budyń z paczki!!!

Lou
Gość

wypróbowałam i z torebki nie ma szans, w ogole ostatnio przywiazuje duza wage do tego co chemiczne a co nie…widze,ze Cebie tez naszlo eko, zdrowo i fit:)sciskam , dobrego tygodnia Lou

Klaudia Hatala
Gość

Przepis trafił właśnie na listę rzeczy do wykonania – zdecydowanie jestem na TAK :D

Ula Ssss....
Gość

wow! jaki bajer :)

pozdrawiaaam!!! tak tak, to ja :)

Pamela Basara
Gość

Uwielbiam budyń ;)
Dzięki za przepis :)

Anonymous
Gość
Anonymous

w jakim programie są takie obrazki?

Little Silly Thoughts
Gość

kiedyś nasze mamy miały tylko takie możliwości wyczarowania deseru, szkoda, że dzisiaj stawiamy głównie na torebkowe dania, fajnie, że pokazujesz, że zrbienie czegoś od podstaw nie jest takie trudne:) Pozdrawiam