Najlepsze błyskawiczne ciasto z rabarbarem

Uwielbiam rabarbar, a właściwie to nie tyle sam rabarbar, co ciasto z jego dodatkiem. Kojarzy mi się z dzieciństwem i budzi we mnie same pozytywne skojarzenia. Wśród jakichkolwiek ciast z owocami, te z rabarbarem są na bezdyskusyjnym pierwszym miejscu. Jabłka, truskawki, a nawet maliny się chowają. Sezon na niego trwa dość krótko, trzeba więc korzystać póki jest okazja, dlatego też dzisiaj przybywam z moim ulubionym przepisem na ciasto z rabarbarem. Ilekroć je zrobię, po kilku godzinach nie ma po nim już nawet okruszków.

Ciasto z rabarbarem

Zabawę zaczynamy od roztopienia w rondelku margaryny – to ważne, by zrobić to na początku, ponieważ w czasie, gdy będziemy zajmować się resztą składników, margaryna będzie miała okazję ostygnąć. Gdy margaryna się roztopi, odstawiamy ją w jakieś chłodniejsze miejsce i mieszamy ze sobą wszystkie pozostałe składniki. Są tacy, którzy wyznają zasadę: “Mokre z mokrymi, suche z suchymi, a potem mokre i suche”, ale ja i moje lenistwo zdecydowanie preferujemy opcję: “Wszystko razem i co wyjdzie, to wyjdzie”.

Celowo nie podałam konkretnej ilości łyżek mleka, ponieważ gęstość ciasta bywa za każdym razem inna i trzeba zwyczajnie ocenić ile będzie potrzebne, dolewając stopniowo w trakcie przygotowań. Ilość cukru również dobrze jest dopasować do swoich potrzeb. W oryginalnym przepisie mojej mamy była go szklanka, ja nadal realizuję plan ograniczania cukru, więc satysfakcjonuje pół szklanki.

Ciasto wylewamy na wysmarowaną masłem lub wyłożoną papierem blachę (najlepiej żeby była to średniej wielkości prostokątna blacha, keksówka może okazać się za mała), owoce myjemy, kroimy w kawałki, a następnie wtykamy do ciasta. Jeśli boicie się, że rabarbar będzie zbyt kwaśny możecie obtaczać go w cukrze. Pieczemy w 180-200 stopniach przez około 40 minut.

Poniższe zdjęcie musicie mi wybaczyć, lepszego nie mam. Pstryknęłam je zaraz po upieczeniu i widząc, że wyszło średnio, stwierdziłam: “Później zrobię lepsze”, a jak się pewnie domyślacie, później nie było już czego fotografować.

Ciasto z rabarbarem

Powodzenia! Dajcie znać czy się udało!

  • Uwielbiam rabarbar :D Ostatnio zrobiłam muffiny z rabarbarem, zniknęły w godzinę :D

  • Wygląda smakowicie. Ja boję się pieczenia bo dotychczas zawsze wychodziły mi zakalce. ;)
    Właśnie przed chwilą zrobiłam sernik na zimno i u mnie można zjeść tylko takie ciasta bez pieczenia.

  • Mi również kojarzy się z dzieciństwem:) To tradycyjne ciasto mojej mamy i babci.
    Lubię Twoje kulinarne grafiki :)

  • Ooo koniecznie muszę wybróbować jak będę miała tylko chwilkę dla siebie, bo jak na razie trochę mi czasu brakuje, haha^^
    Miłego weekendu :))

  • Anonymous

    spadłaś mi z nieba z tym przepisem, własnie szukałam czegoś łatwego z rabarbarem ;)
    pozdrawiam

  • Anonymous

    Chętnie bym je zrobiła, niestety czasu do matury coraz mniej i jak widać wszystko lepsze niż nauka :D
    Na pewno wypróbuje, pozdrawiam :)

  • Jedno z moich ulubionych ciast!

  • Anonymous

    Nigdy nie jadłam rabarbaru. Serio! Nie mam zielonego pojęcia jak to smakuje i mam trochę stracha, żeby próbować… A co jak zrobię całe ciasto i nikomu nie zasmakuje…..

    • oj dużo straciłaś. Pyszny jest! Pamiętam, że w dzieciństwie najczęściej jadałam “pałki” rabarbaru maczane w cukrze

    • Nadrabiaj czym prędzej! :)

  • Właśnie szukałam przepisu na ekspresowe ciacho. Spadasz mi z nieba. To proporcje na 1 keksówkę? A jaka ma być konsystencja ciasta, coś jak naleśnikowe, gęściejsze, rzadsze?

    • Porcja na dużą keksówkę, bądź na średnią prostokątną blachę. Konsystencja jak w każdym cieście ;)

  • wygląda genialnie! i bardzo smakowicie, nie dziwię się że potem nie było czego jeść :D

  • Wygląda świetnie ;) Na pewno wypróbuje ;)

  • Sama ostatnio na nowo odkryłam rabarbar i ostatnio upiekłam sobie rabarbar w cieście francuskim. Twój przepis bardzo mi się spodobał więc chętnie go wykorzystam.

  • jutro przepis wypróbuję :)) rabarbar gotowy do zerwania :)

  • Paula, dziękuję Ci, przypomniałaś mi o tym, że w moim ogródku rośnie rabarbar, jeszcze babcia go sadziła, jakieś wiele lat temu, przepisu spróbuje po długim weekendzie, bo na razie wyruszam kierunek —-> Trójmiasto :)

  • A ja rabarbaru nie lubię, ale jeżeli będę go miała kiedyś pod nosem, to postaram się pamietać o tym łatwym przepisie, bo wygląda mega przepysznie :)

  • On już jest? :D

  • Muszę spojrzeć do ogródka czy juz jest…

  • OMG uwielbiam rabarbar i Ciebie za ten przepis :)
    jak tylko gdzieś kupię te cudnie pachnące liściowe trzonki zabieram się za pieczenie <3

    • dzisiaj przyniosłam z działki rabarbar (dodam trochę jabłek) i zaraz zabieram się za pieczenie ciasta <3

  • Co jak co, ale prawda, że ciasto rabarbarowe jest najlepsze ze wszystkich z owocami! Ale bym zjadła… :)

  • Już wiem co jutro upiekę! Wygląda smakowicie!
    tylko proszę powiedz jakiej wielkości miałaś formę? :)

    • Oj nie wiem, dokładnych wymiarów w tej chwili nie jestem w stanie podać, ale jakiej byś nie użyła będzie dobrze. Byleby nie była to malutka keksówka, ani duża blacha na ciasto ;)

  • Nie pozostaje mi nic innego jak odwiedzić babcię i rabarbar:)
    Zasada wszystko razem i co wyjdzie to wyjdzie bardzo mi się podoba :)

  • O rany ale pysznie wygląda ! Przypominają mi się smaki dzieciństwa !

  • pamiętam jak byłam taka no kilkulatka to wcinałam równo rabarbar , teraz średnio lubię

  • Rabarbar, smak dzieciństwa… :) Jak byłam mała, rabarbar rósł nam w ogródku, teraz jestem skazana na sklepy, a jeszcze w żadnym nie widziałam – gdzie kupiłaś?

  • Dziś właśnie z TŻ robiliśmy ciasto z rabarbarem ale chyba przesadziliśmy z jego ilością bo wyszło strasznie mokre :((

  • na pewno zrobię, bo u mnie na ogródku rabarbaru aż po pas! :)

  • lubię takie przepisy, mam podobny ale na dużą blachę i z 5 jajek ☺, muszę koniecznie wypróbować Twój

  • Anonymous

    Hej myślisz ze zamiast margaryny można dodać masło?:)

  • Uwielbiam placek z rabarbarem! Koniecznie muszę zrobić.

  • Wygląda przepysznie. Rabarbar z cukrem to również smak mojego dzieciństwa. :D

  • w końcu przyszedł sezon na rabarbar <3

  • ciasta z rabarbarem chyba nigdy nie jadłam, ale pamiętam jak za dzieciaka jadło się surowy rabarbar “maczając” go właśnie w cukrze :)

  • Ciasto wygląda smakowicie :*

  • Ja wczoraj robiłam kołacz z rabarbarem. Pycha!

  • Kochana, a o jakich wymiarach blachy użyłaś, bo to też istotne? :))

    • Najlepiej żeby to była średniej wielkości prostokątna blacha.
      Grunt żeby nie była to ani mała keksówka, ani wielka blacha na ciasto ;)

  • Przepis na muffinki wykorzystałam i wyszło świetnie, ten też na pewno spróbuje zrobić ;)

  • Już zaczął się sezon rabarbarowy? Muszę w takim razie od jutra zacząć rozglądać się za nim! Ja też mam swoje ulubione ciasto z rabarbarem i truskawkami, po prostu pychotka! Więcej z nim zabawy w porównaniu do Twojego ale wart poświęcenia. Wypatrzyłam je na blogu Doroty – Moje Wypieki.

  • Wykorzystam twój przepis bo bardzo lubię rabarbar! Dam znać jak wyszło!

  • chyba mam ten sam albo podobny przepis na ciasto z rabarbarem i jest przepyszne! :)

  • Paula, ja Cię szczerzę podziwiam za te grafiki! Coraz lepsze. A i już po miniaturze widzę, co to za blog.

  • Anonymous

    Zrobiłam, ale mi nie wyszło tak jak Tobie. Przepis jest mało konkretny i osoby, które na pieczeniu się mniej znają nie poradzą sobie. Nawet nie wiadomo jaką ciasto ma mieć konsystencję…

  • O nieee, dlaczego mi to robisz?! ;> Dzisiaj sklepy pozamykane a ja w lodówce mam wszystkie składniki ale nie mam rabarbaru. A ciasto już by się piekło! ;P A tak poważnie, to przepis na pewno wykorzystam bo ten obrazek wyżej wystarczająco do tego mnie strasznie zachęca. :D

  • wygląda mega apetycznie!

  • ah właśnie tego szukałam! Od tygodnia prześladuje mnie chęć zrobienia ciasta z rabarbarem, spadłaś mi z nieba ;) Na pewno wypróbuję, wygląda przepysznie.

  • rabarbar już jest? aaa to muszę koniecznie coś upiec!!! :D

  • Anonymous

    Zrobiłam dziś rano i wyszło pyszne! Zostały trzy ostatnie kawałki :D

  • Uwielbiam Twoje graficzne listy składników – od razu łatwiej zapamiętuję co kupić :)

  • Anonymous

    A rabarbar można już dostać? : o

  • Uwielbiam Twoje przepisy i rabarbar :)

  • Znam to ciasto, moja babcia robiła! Pycha! Teraz sama będę mogła spróbować :)

    PS: z niecierpliwością czekam na tapetkę na maj

  • Dziś postanowiłam go upiec, dla jutrzejszych gości, choć nie wiem czy do jutra dotrzyma bo już połowa zjedzona;)) pyyycha!!

  • Anonymous

    Rabarbaru mam w ogródku pełno, ale przeznaczam go na kompot. Ciasto wygląda przepysznie, chyba niedługo się skuszę i zrobię. Mogłabyś mi powiedzieć, jak na rysunku rabarbaru zrobiłaś to przejście koloru czerwonego na zielony?

  • Przypomniałaś mi, że to już sezon na rabarbar! Pochrupać czas najwyższy <3

  • Anonymous

    pyszne dzięki

  • dzisiaj skorzystam z Twojego przepisu :)

  • Ale pyszności! Jak tylko zdobędę rabarbar na pewno wypróbuję!

  • Wygląda obłędnie….czekam na rabarbar i ruszam do pieczenia;)

  • Pycha! Muszę pojechać do taty po rabarbar :)

  • Wygląda przepysznie. Aż szkoda, że jestem na diecie bezglutenowej :/ Pokombinuję na wersją bez glutenu :D

  • Anna

    Zrobiłam 15 minut peacy i do piekarnika :-) :-) muszę przyznać że jest pyszne