Najlepsze błyskawiczne ciasto z rabarbarem

Uwielbiam rabarbar, a właściwie to nie tyle sam rabarbar, co ciasto z jego dodatkiem. Kojarzy mi się z dzieciństwem i budzi we mnie same pozytywne skojarzenia. Wśród jakichkolwiek ciast z owocami, te z rabarbarem są na bezdyskusyjnym pierwszym miejscu. Jabłka, truskawki, a nawet maliny się chowają. Sezon na niego trwa dość krótko, trzeba więc korzystać póki jest okazja, dlatego też dzisiaj przybywam z moim ulubionym przepisem na ciasto z rabarbarem. Ilekroć je zrobię, po kilku godzinach nie ma po nim już nawet okruszków.

Ciasto z rabarbarem

Zabawę zaczynamy od roztopienia w rondelku margaryny – to ważne, by zrobić to na początku, ponieważ w czasie, gdy będziemy zajmować się resztą składników, margaryna będzie miała okazję ostygnąć. Gdy margaryna się roztopi, odstawiamy ją w jakieś chłodniejsze miejsce i mieszamy ze sobą wszystkie pozostałe składniki. Są tacy, którzy wyznają zasadę: “Mokre z mokrymi, suche z suchymi, a potem mokre i suche”, ale ja i moje lenistwo zdecydowanie preferujemy opcję: “Wszystko razem i co wyjdzie, to wyjdzie”.

Celowo nie podałam konkretnej ilości łyżek mleka, ponieważ gęstość ciasta bywa za każdym razem inna i trzeba zwyczajnie ocenić ile będzie potrzebne, dolewając stopniowo w trakcie przygotowań. Ilość cukru również dobrze jest dopasować do swoich potrzeb. W oryginalnym przepisie mojej mamy była go szklanka, ja nadal realizuję plan ograniczania cukru, więc satysfakcjonuje pół szklanki.

Ciasto wylewamy na wysmarowaną masłem lub wyłożoną papierem blachę (najlepiej żeby była to średniej wielkości prostokątna blacha, keksówka może okazać się za mała), owoce myjemy, kroimy w kawałki, a następnie wtykamy do ciasta. Jeśli boicie się, że rabarbar będzie zbyt kwaśny możecie obtaczać go w cukrze. Pieczemy w 180-200 stopniach przez około 40 minut.

Poniższe zdjęcie musicie mi wybaczyć, lepszego nie mam. Pstryknęłam je zaraz po upieczeniu i widząc, że wyszło średnio, stwierdziłam: “Później zrobię lepsze”, a jak się pewnie domyślacie, później nie było już czego fotografować.

Ciasto z rabarbarem

Powodzenia! Dajcie znać czy się udało!

73
Dodaj komentarz

avatar
  Chcę otrzymywać powiadomienia  
najnowszy najstarszy najwyżej oceniany
Powiadom mnie o
iskierka92.blogspot.com
Gość

Uwielbiam rabarbar :D Ostatnio zrobiłam muffiny z rabarbarem, zniknęły w godzinę :D

Cute Old Lady
Gość

Wygląda smakowicie. Ja boję się pieczenia bo dotychczas zawsze wychodziły mi zakalce. ;)
Właśnie przed chwilą zrobiłam sernik na zimno i u mnie można zjeść tylko takie ciasta bez pieczenia.

Alchemia Kobiecości
Gość

Mi również kojarzy się z dzieciństwem:) To tradycyjne ciasto mojej mamy i babci.
Lubię Twoje kulinarne grafiki :)

Sheri
Gość

Ooo koniecznie muszę wybróbować jak będę miała tylko chwilkę dla siebie, bo jak na razie trochę mi czasu brakuje, haha^^
Miłego weekendu :))

Anonymous
Gość
Anonymous

spadłaś mi z nieba z tym przepisem, własnie szukałam czegoś łatwego z rabarbarem ;)
pozdrawiam

Anonymous
Gość
Anonymous

Chętnie bym je zrobiła, niestety czasu do matury coraz mniej i jak widać wszystko lepsze niż nauka :D
Na pewno wypróbuje, pozdrawiam :)

kreconowlosa
Gość

Jedno z moich ulubionych ciast!

Anonymous
Gość
Anonymous

Nigdy nie jadłam rabarbaru. Serio! Nie mam zielonego pojęcia jak to smakuje i mam trochę stracha, żeby próbować… A co jak zrobię całe ciasto i nikomu nie zasmakuje…..

Ewelina
Gość

oj dużo straciłaś. Pyszny jest! Pamiętam, że w dzieciństwie najczęściej jadałam “pałki” rabarbaru maczane w cukrze

Paula | one little smile
Gość

Nadrabiaj czym prędzej! :)

Karolina Franieczek
Gość

Właśnie szukałam przepisu na ekspresowe ciacho. Spadasz mi z nieba. To proporcje na 1 keksówkę? A jaka ma być konsystencja ciasta, coś jak naleśnikowe, gęściejsze, rzadsze?

Paula | one little smile
Gość

Porcja na dużą keksówkę, bądź na średnią prostokątną blachę. Konsystencja jak w każdym cieście ;)

dziuńka
Gość

wygląda genialnie! i bardzo smakowicie, nie dziwię się że potem nie było czego jeść :D

Angie Blue
Gość

Wygląda świetnie ;) Na pewno wypróbuje ;)

BlingAlley
Gość

Sama ostatnio na nowo odkryłam rabarbar i ostatnio upiekłam sobie rabarbar w cieście francuskim. Twój przepis bardzo mi się spodobał więc chętnie go wykorzystam.

Magdalena N.
Gość

jutro przepis wypróbuję :)) rabarbar gotowy do zerwania :)

Thirdtimelucky
Gość

Paula, dziękuję Ci, przypomniałaś mi o tym, że w moim ogródku rośnie rabarbar, jeszcze babcia go sadziła, jakieś wiele lat temu, przepisu spróbuje po długim weekendzie, bo na razie wyruszam kierunek —-> Trójmiasto :)

Klaudia Kawczyńska
Gość

A ja rabarbaru nie lubię, ale jeżeli będę go miała kiedyś pod nosem, to postaram się pamietać o tym łatwym przepisie, bo wygląda mega przepysznie :)

Aurora
Gość

On już jest? :D

Paula | one little smile
Gość

Już dobre dwa tygodnie ;)

Karolina G.
Gość

Muszę spojrzeć do ogródka czy juz jest…

CatKRM
Gość

OMG uwielbiam rabarbar i Ciebie za ten przepis :)
jak tylko gdzieś kupię te cudnie pachnące liściowe trzonki zabieram się za pieczenie <3

CatKRM
Gość

dzisiaj przyniosłam z działki rabarbar (dodam trochę jabłek) i zaraz zabieram się za pieczenie ciasta <3

Kinga K.
Gość

Co jak co, ale prawda, że ciasto rabarbarowe jest najlepsze ze wszystkich z owocami! Ale bym zjadła… :)

e Justine
Gość

Już wiem co jutro upiekę! Wygląda smakowicie!
tylko proszę powiedz jakiej wielkości miałaś formę? :)

Paula | one little smile
Gość

Oj nie wiem, dokładnych wymiarów w tej chwili nie jestem w stanie podać, ale jakiej byś nie użyła będzie dobrze. Byleby nie była to malutka keksówka, ani duża blacha na ciasto ;)

Ewelina Myszkowska
Gość

Nie pozostaje mi nic innego jak odwiedzić babcię i rabarbar:)
Zasada wszystko razem i co wyjdzie to wyjdzie bardzo mi się podoba :)

Magda
Gość

O rany ale pysznie wygląda ! Przypominają mi się smaki dzieciństwa !

Joanna Blogg
Gość

pamiętam jak byłam taka no kilkulatka to wcinałam równo rabarbar , teraz średnio lubię

gadugada
Gość

Rabarbar, smak dzieciństwa… :) Jak byłam mała, rabarbar rósł nam w ogródku, teraz jestem skazana na sklepy, a jeszcze w żadnym nie widziałam – gdzie kupiłaś?

Paula | one little smile
Gość

W Kauflandzie :)

gadugada
Gość

No proszę, trzeba się wybrać do starego pracodawcy :)

Panna Vejjs
Gość

Dziś właśnie z TŻ robiliśmy ciasto z rabarbarem ale chyba przesadziliśmy z jego ilością bo wyszło strasznie mokre :((

naturalna
Gość

na pewno zrobię, bo u mnie na ogródku rabarbaru aż po pas! :)

Paula | one little smile
Gość

Zazdroszczę!

anna c
Gość

lubię takie przepisy, mam podobny ale na dużą blachę i z 5 jajek ☺, muszę koniecznie wypróbować Twój

Anonymous
Gość
Anonymous

Hej myślisz ze zamiast margaryny można dodać masło?:)

Paula | one little smile
Gość

Głowy nie daję, ale raczej można ;)

Pauline
Gość

Uwielbiam placek z rabarbarem! Koniecznie muszę zrobić.

Niemoralna
Gość

Wygląda przepysznie. Rabarbar z cukrem to również smak mojego dzieciństwa. :D

beaaatka21
Gość

w końcu przyszedł sezon na rabarbar <3

paranoJa
Gość

ciasta z rabarbarem chyba nigdy nie jadłam, ale pamiętam jak za dzieciaka jadło się surowy rabarbar “maczając” go właśnie w cukrze :)

elas
Gość

Ciasto wygląda smakowicie :*

Kinga
Gość

Ja wczoraj robiłam kołacz z rabarbarem. Pycha!

marteczka
Gość

Kochana, a o jakich wymiarach blachy użyłaś, bo to też istotne? :))

Paula | one little smile
Gość

Najlepiej żeby to była średniej wielkości prostokątna blacha.
Grunt żeby nie była to ani mała keksówka, ani wielka blacha na ciasto ;)

dream7
Gość

Przepis na muffinki wykorzystałam i wyszło świetnie, ten też na pewno spróbuje zrobić ;)

Monika
Gość

Już zaczął się sezon rabarbarowy? Muszę w takim razie od jutra zacząć rozglądać się za nim! Ja też mam swoje ulubione ciasto z rabarbarem i truskawkami, po prostu pychotka! Więcej z nim zabawy w porównaniu do Twojego ale wart poświęcenia. Wypatrzyłam je na blogu Doroty – Moje Wypieki.

Mela B
Gość

Wykorzystam twój przepis bo bardzo lubię rabarbar! Dam znać jak wyszło!

Madame Pattinka
Gość

chyba mam ten sam albo podobny przepis na ciasto z rabarbarem i jest przepyszne! :)

Natalia Slawek
Gość

Paula, ja Cię szczerzę podziwiam za te grafiki! Coraz lepsze. A i już po miniaturze widzę, co to za blog.

Anonymous
Gość
Anonymous

Zrobiłam, ale mi nie wyszło tak jak Tobie. Przepis jest mało konkretny i osoby, które na pieczeniu się mniej znają nie poradzą sobie. Nawet nie wiadomo jaką ciasto ma mieć konsystencję…

miętowa
Gość

O nieee, dlaczego mi to robisz?! ;> Dzisiaj sklepy pozamykane a ja w lodówce mam wszystkie składniki ale nie mam rabarbaru. A ciasto już by się piekło! ;P A tak poważnie, to przepis na pewno wykorzystam bo ten obrazek wyżej wystarczająco do tego mnie strasznie zachęca. :D

tylko-silje
Gość

wygląda mega apetycznie!

Roksana
Gość

ah właśnie tego szukałam! Od tygodnia prześladuje mnie chęć zrobienia ciasta z rabarbarem, spadłaś mi z nieba ;) Na pewno wypróbuję, wygląda przepysznie.

missesstyle
Gość

rabarbar już jest? aaa to muszę koniecznie coś upiec!!! :D

Anonymous
Gość
Anonymous

Zrobiłam dziś rano i wyszło pyszne! Zostały trzy ostatnie kawałki :D

Paula | one little smile
Gość

Cieszę się, że smakowało :)

agnieszka | flow coach
Gość

Uwielbiam Twoje graficzne listy składników – od razu łatwiej zapamiętuję co kupić :)

Anonymous
Gość
Anonymous

A rabarbar można już dostać? : o

Paula | one little smile
Gość

Już od jakiegoś czasu, pierwszy kupiłam dwa tygodnie temu ;)

Karolina W
Gość

Uwielbiam Twoje przepisy i rabarbar :)

rose vanilla
Gość

Znam to ciasto, moja babcia robiła! Pycha! Teraz sama będę mogła spróbować :)

PS: z niecierpliwością czekam na tapetkę na maj