Banalnie prosty deser na ochłodę

Od kilku dni szukam gdzie się da sposobu na ochłodę. Gorące obiady poszły w odstawkę, mrożona kawa zastąpiła tę tradycyjną, a napełnianie formy do kostek lodu stało się najczęściej wykonywaną czynnością w ciągu dnia. Nawet przekąsek zastępujących czipsy zupełnie mi się odechciało i zaczęłam szukać czegoś orzeźwiającego, co będę mogła podjadać w trakcie pracy. Sklepowe lody skreśliłam od razu, bo zawsze czuję się po nich ciężko. Postanowiłam, że głównym składnikiem będą tu owoce i zaczęłam kombinować.

Niedługo później odezwała się do mnie marka Łowicz z propozycją stworzenia przepisów z ich nowymi, orzeźwiającymi smakami syropów. To już kolejna firma, którą podejrzewam o czytanie w moich myślach i zjawianie się w odpowiednim miejscu o odpowiedniej porze. Wyzwanie przyjęłam i kilka dni temu postanowiłam poeksperymentować z bananami.

Jak przygotowałam bananowy deser?

Banany obrałam, pokroiłam w plasterki i wrzuciłam do miski, którą zamknęłam na jakieś 2-3 godziny w zamrażalniku. Kiedy lekko zamarzły, potraktowałam je blenderem, a następnie dodałam trochę syropu limonkowo-cytrynowego i raz jeszcze wymieszałam. Przełożyłam do małych miseczek, udekorowałam cytryną i miętą i podałam. Nie spodziewałam się, że z czegoś tak prostego w wykonaniu i z tak ograniczoną liczbą składników może powstać taki fajny sposób na ochłodę (mój naczelny podjadacz był wniebowzięty). Trochę bałam się, że dolanie syropu sprawi, że moja bananowa uczta zmieni się w cukrową bombę, ale całe szczęście syrop dodał tylko idealnie pasującego cytrynowego posmaku.

Oczywiście możecie, a nawet powinniście kombinować również z innymi owocami. Ja wczoraj próbowałam opcji truskawkowej i wyszło równie pysznie i orzeźwiająco. W planach jest również brzoskwinia i ananas. Czuję, że to będzie stały gość w mojej kuchni tego lata. Co prawda czas oczekiwania na możliwość jedzenia trochę rujnuje moją wizję deseru idealnego, ale jakoś to przełknę. Wystarczy odpowiednio wcześnie zaplanować sobie wstawienie owoców do zamrażalnika, a potem zostaje już tylko delektowanie się smakiem tego pysznego lodowego zastępstwa.

Koniecznie dajcie znać, jeśli wymyślicie jakieś kombinacje smakowe warte wypróbowania. A może znacie inne proste sposoby na owocową ochłodę?

43
Dodaj komentarz

avatar
  Chcę otrzymywać powiadomienia  
najnowszy najstarszy najwyżej oceniany
Powiadom mnie o
ona
Gość

Ja korzystam ze zmrożonego arbuza i ciągle nie mam dosyć :D

Monika Ch
Gość

Na takie upały to tylko arbuz z lodówki
;)

Paula | one little smile
Gość

Dobre pięć minut zastanawiałam się dziś czego zapomniałam kupić i już teraz wiem. Arbuza!

M.
Gość

Arbuz to jest to! Inna opcja to mieszanka rozgniecionych truskawek z odrobiną jogurtu.
Ostatnio jednak mam fazę na lody z mlekiem – taki domowy shake dobrze sprawdza się w upały:)

Karina
Gość

idealny ; ) uwielbiam banana w wersji mrożonej! najlepsze lody na świecie!

Anonymous
Gość
Anonymous

Jutro wypróbuję! Akurat zbierałam się na zakupy :))

Aleksandra E
Gość

Uwielbiam banany i szukałam sposobu na zamienienie ich w coś orzeźwiającego – do tej pory robiłam zwykłe koktajle. Dzięki za przepis, muszę go wypróbować ! :)

Magda
Gość
Magda

Niby banał a nie wpadłam nigdy na coś tak oczywistego. Myślisz, że mogę dodać po prostu soku z cytryny? :)

Paula | one little smile
Gość

Tego nie wiem, ale przecież nic nie stoi na przeszkodzie, by spróbować. Przecież to właśnie eksperymenty są najfajniejszą częścią gotowania ;)

wonka080
Gość

Ten syrop Łowicza jest przepyszny! Dobry też do piwka ;)

Paula | one little smile
Gość

O widzisz, na to nie wpadłam. Spróbuję :)

Anna Ewelina Wilczyńska
Gość

Dopiero zgłębiam działania blendera ręcznego:)

Paula | one little smile
Gość

U mnie jest niezastąpiony w kuchni, zwłaszcza latem :)

Karolina A.
Gość

Mniam :) Ach, wygląda przepysznie orzeźwiająco. Ja na razie korzystam ze wspaniałych truskawek, które uwielbiam. Serdecznie polecam truskawkowe founde – wyśmienite!

Lawinia
Gość

Może nie wygląda wielce apetycznie i zachęcająco, ale prostota w przygotowaniu i sam smak, który jako-tako można sobie wyobrazić, zdecydowanie na plus. Trzeba spróbować :)

Klaudia Kawczyńska
Gość

Ciekawy pomysł, nie ukrywam :)
Zastanawiam się jak smak limonki i cytryny może współgrać z bananem- wszystko możliwe :)

Kasia M
Gość

Ale super pomysł muszę koniecznie spróbowąc, tylko ten syrop kupię :)

Gosia-Stare Pianino
Gość

przepysznie wygląda:)

Bell
Gość

Jeśli chodzi o lody, to polecam ci domową maszynkę :) To nie jest ogromny wydatek (od 100 zł), a lody często wychodzą taniej niż w sklepach – i o ile smaczniej. Wykonanie lodów w domu jest proste, a dzięki maszynie mają one cudowną, kremową konsystencję. Sama mam swoją od niedawna, ale jestem nią zachwycona :)

BlingAlley
Gość

Fajna sprawa, w szczególności, że wiele do tego nie potrzeba. Ja mam jednak ochotę na arbuza bo nie jadłam go jeszcze w tym roku.

Chilli Level
Gość

Uwielbiam wszystko, co wychodzi spod blendera :))

tutaj malwa
Gość

na pewno kiedyś wypróbuję!

katarzyna.marika
Gość

Wygląda smakowicie :)

Carula a
Gość

Moja Droga, a może zdradziłabyś jakiś dobry przepis na kawę mrożoną? :D

Paula | one little smile
Gość

Ja robię wersję na leniwca – mleko + kawa + kostki lodu :)

Kangarooo
Gość

ojej super to wyglada i fajny pomysl, ja sie zastanawiam czy ten syrop nie bedzie zbyt kaloryczny, bo ja lubie jesc lekko przez wakacje :p

fioletowanatalia
Gość

zdecydowanie mnie przekonałaś
na pewno spróbuję, jak tylko zlokalizuję taki syrop

Pysia
Gość

ja niestety nie potrafię zrezygnować ze sklepowych lodów :D taki deser musi my pyszniutki, ale chyba spróbuję wersji truskawkowej :D

Dosya
Gość

Uwielbiam takie deserki, chociaż osobiście nie używam takich syropów, bo troszkę przeraża mnie ich skład;) Polecam zmrożone banany z odrobiną soku z limonki, kilka listków mięty i dla osłody trochę brązowego cukru.

Cookie
Gość

Super sprawa, uwielbiam takie desery :D

elaree
Gość

Robię podobnie, mrożę truskawki, blenduję, dodaję cukier wanilinowy i śmietanę 30% – pycha :) Banany do mnie nie przemawiają ale mój mąż to mnie będzie na rękach nosił za taki deser :)

studentka zarządzania
Gość

Ja już od kilku dni miksuję truskawki z mlekiem:)

kosmetyczna.czarodziejka
Gość

Ciekawa jestem tego połączenia :)

Anonymous
Gość
Anonymous

Mam pytanie na inny temat: w jakim programie i jak robisz te ramki przy zdjęciach w tygodniu w zdjęciach?

Paula | one little smile
Gość

W Inkscape ;)

Karolina G.
Gość

Nie przepadam za bananami, jestem więc ciekawa innych wersji jeśli jakieś wypróbujesz :)

Ewulette
Gość

Ale zrobilaś mi smaka :)))

Pliszka
Gość

Smakowitości :)
Moje połączenie to nieodmiennie banan, zimne mleko i łyżka gorzkiego kakao…

paranoJa
Gość

ja bym dorzuciła do tego mleko i zrobiła wersję do picia, omnomnom :3

Nena
Gość

Fajny pomysł :) Robiłam podobne a’la lody tylko bez syropu :)

Little Silly Thoughts
Gość

Ja też miksuję zmrożonego banana, ale nigdy nie kroję go w plastry- to chyba lenistwo:D bardzo lubię z orzechowym mlekiem, od soków i syropów sklepowych trzymam się z dala.

Marek
Gość

Zadziwiająca prostota :) Jeszcze dziś spróbuję.

Sonja
Gość

uwielbiam proste przyjemności które mogę przygotować raz dwa! na myśl o limonce już w upalny dzień dostaję tzw. ślinotoku :)