DIY: Organizacja przepisów – przepiśnik do wydruku

Przepisnik do wydrukowania

Przepisnik do wydrukowaniaJeśli wpuściłabym Was do mojej kuchni, na pewno od razu dostrzeglibyście lodówkę – niemal w całości pokrytą kartkami z przeróżnymi przepisami. To jeden z najmniej efektywnych sposobów na ich przechowywanie, a mimo to tkwię w nim już ponad dwa lata. Ilekroć testuję jakiś nowy przepis, spisuję go na małym skrawku papieru, a potem dodaję go do lodówkowej kolekcji, myśląc: “Kiedyś to wszystko gdzieś przepiszę”. I tak przeciąga się to moje “kiedyś” w nieskończoność.

Przymierzałam się do zakupu sklepowych przepiśników, ale szybko zrezygnowałam. Uznałam, że potrzebuję czegoś, co po pierwsze wpisze się w moje poczucie estetyki (i tym samym zachęci do regularnego korzystania), a po drugie da mi możliwość personalizacji i ciągłego rozbudowywania. W ten sposób zrodził się zamiar zaprojektowania własnego zeszytu na przepisy. Ciężko mi szło wcielanie go w życie, ale kiedy na blogu zaczęły się pojawiać projekty do wydruku, sami zaczęliście podsuwać tego typu pomysły. W końcu przełamałam odwlekanie i dziś mogę Wam pokazać mój przepiśnik w pełnej krasie.

Zeszyt na przepisy do druku

Kilka zdań o przepiśniku:

Przyznaję, że sugerowałam się głównie własnymi potrzebami, bo właśnie z myślą o nich zaczęłam go tworzyć. Starałam się jednak, by był on w miarę uniwersalny. Wszystkie strony powstały w programie Adobe Illustrator i są przystosowane do wydruku w formacie A5. Udostępniam Wam je w formacie png. Poszczególne części zeszytu możecie śmiało bindować, zszywać, dziurkować – jest pozostawiona odpowiednia ilość miejsca. Wszystkie szczegóły zdradzę poniżej.

Co zawiera przepiśnik?

  •  Dwa rodzaje okładek głównych (przód + tył).

Zeszyt na przepisy do druku

  • Dwa rodzaje okładek dla każdej z siedmiu kategorii przepisów (dania mięsne, dania bezmięsne, dania rybne, zupy, desery, wypieki, napoje). Kompletnie nie potrafiłam się zdecydować, którą wersję wybrać, więc przekazuję Wam ten dylemat.

Przepisnik do wydrukowania

Jak uporzadkowac przepisy

Notes na przepisy

  • Siedem rodzajów stron na przepisy, oznaczonych ikonkami odpowiadającymi kategoriom. Do wyboru dwie opcje: pojedyncza strona A5 oraz dwie strony rozmieszczone na formacie A4 i przystosowane do wydruku dwustronnego.

Przepisy organizacja

  • Kilka dodatkowych, przydatnych stron: tygodniowe menu, kuchenna ściąga oraz spis szybkich dań na wypadek ataku potężnego głodu.

Tygodniowe menu

Jak drukować przepiśnik?

Pliki są przystosowane do wydruku w formacie A5. Możecie więc:

  • drukować pojedynczo na formacie A5, wybierając taki format w ustawieniach;
  • drukować pojedynczo na stronie A4, a następnie wycinać;
  • drukować dwa pliki jednocześnie na jednej stronie A4, a potem przecinać ją w połowie.

Strony z przepisami udostępniam w dwóch wersjach: pojedynczej i podwójnej, rozmieszczonej na stronie A4, przystosowanej do dwustronnego wydruku. Sami decydujecie, czy chcecie mieć przepisy po obu stronach kartki, czy tylko po jednej. Pamiętajcie jednak, by odpowiednio obrócić kartkę, przy zadrukowywaniu drugiej strony.

Bardzo ważne jest, by przed drukowaniem poszperać w ustawieniach drukarki i spróbować wyłączyć marginesy (czasem występuje również obramowanie). Niestety, nie wszystkie modele mają opcję ich całkowitego wyłączenia, ale poszukać warto – estetyka wydruku Wam to wynagrodzi. Najlepiej zrobić kilka prób przed drukowaniem całości.

Organizacja przepisów

Jakiego rodzaju papieru użyć?

Jeśli chcesz drukować dwustronnie, wybierz coś odrobinę grubszego niż papier ksero – unikniesz odbić długopisu. Okładki najlepiej wydrukować na sztywnym papierze, ale jeśli masz zamiar używać przepiśnika w segregatorze, nie jest to konieczne. Jeśli zależy Ci na szczególnej trwałości, stworzone już karki z przepisami możesz zalaminować.

Jak perfekcyjnie wycinać/przecinać?

Najlepszą domową opcją jest gilotyna, ale na szczęście jest też bardziej dostępne rozwiązanie – nożyk do tapet. Często używam go na zmianę ze skalpelem do papieru (pisałam o nich we wpisie o narzędziach do prac kreatywnych). Wystarczy odmierzyć połowę strony przy jednym i drugim brzegu, a potem przyłożyć linijkę i przeciąć, trzymając się blisko jej krawędzi.

Notes na przepisy

W jaki sposób złożyć przepiśnik?

Wszystko zależy jedynie od Waszego pomysłu. Możecie go zszyć, zbindować, przewiązać wstążką, włożyć do segregatora, skoroszytu. Pamiętajcie jednak, że po zbindowaniu czy też zszyciu, dokładanie kolejnych stron będzie o wiele trudniejsze. Z tego względu wybrałam opcję z segregatorem. Kupiłam mały, zgrabny model, który zajmuje niewiele miejsca, a jednocześnie mieści naprawdę sporo stron.

Porzadkowanie przepisów

Ile stron wydrukować? W jakiej kolejności składać?

Ile chcecie i jak chcecie. Nie ma tu żadnych ograniczeń – to właśnie największy plus własnego przepiśnika. Sami oceńcie ilu stron, z jakiej kategorii będziecie potrzebować. Nie ma sensu drukować po równo z każdej kategorii – jedna osoba piecze ciasta co tydzień i ma setki przepisów, inna z kolei jest mistrzem dań wegetariańskich, a ciasta jada jedynie na mieście. Jeśli nie macie sprawdzonych przepisów z danej kategorii, śmiało ją pomińcie, a dorzućcie kartek do tej, którą uwielbiacie. Wszystko tu zależy od Was.

Pobierz plik z przepiśnikiem:

Wszystkie pliki są uporządkowane w folderze zip, zajmującym 3MB. Znajdziecie tam podział na okładki, okładki kategorii, przepisy i dodatkowe strony. Jeśli zdecydujecie się pobrać przepiśnik, będzie mi bardzo miło, gdy udostępnicie ten wpis na Facebooku.

POBIERZ PRZEPIŚNIK

 

 

 

Jeśli nasuwają się Wam jakieś pytania, na które odpowiedzi nie zostały zawarte we wpisie, piszcie w komentarzach, postaram się rozwiewać wątpliwości. Pamiętajcie, że projekt udostępniam jedynie na użytek prywatny – niekomercyjny. Przyjemnego korzystania!

Wszystkie prawa zastrzeżone. Jakiekolwiek komercyjne wykorzystanie jest zabronione.

Zapisz