Co podjadać w pracy? Moja najlepsza zdrowa przekąska

Zdrowa przekaska ciastka z płatkow owsianych

Od ostatniego wpisu z kategorii “Gotowanie” minęło wiele długich miesięcy. Część z Was pewnie nie ma pojęcia, że dział kulinarny tu w ogóle istnieje, prawda? Kiedyś dość regularnie publikowałam przepisy w specyficznej, graficznej formie, ale w pewnym momencie uznałam, że nie jest to tematyka, którą chciałabym rozwijać. Nie chciałam usuwać tej zakładki, zwłaszcza, że sama czasem zaglądałam do tych przepisów, dlatego zostawiłam ją na blogu, by móc do niej wrócić, gdy tylko odkryję coś, czym warto się podzielić. Chyba właśnie nadszedł ten moment.

Pora między śniadaniem a obiadem, (czasem również między obiadem i kolacją), często wywołuje u mnie potrzebę wrzucenia czegoś na ząb. Czegoś szybkiego, niedużego, smacznego, a odkąd ograniczyłam słodycze i słone przekąski, również w miarę zdrowego. Wszystkie mądre poradniki radzą w takich przypadkach podjadanie surowych warzyw, jogurtów naturalnych, suszonych owoców i wszelkich innych produktów, które u mnie wywoływały jedynie myśl: “Nie, to nie to”.

Często trafiałam na przepisy na ciastka owsiane, ale z jakiegoś powodu zawsze kojarzyłam je z tymi suchymi, twardymi batonikami zbożowymi, dostępnymi w sklepach. Nigdy za nimi nie przepadałam, więc na myśl o przyrządzaniu sobie czegoś podobnego w domu, nie wybuchałam entuzjazmem.

Kilka tygodni temu, na fan page’u “Proper Tasty” (jeśli nie znacie, koniecznie zajrzyjcie) znalazłam przepis na taką zdrową przekąskę. Pozornie wpisywała się w tę moją wizję twardych i suchych ciasteczek, ale mimo wszystko spróbowałam i… zachwyt nie minął mi do dziś. Ciastka są miękkie, sycące i smakują doskonale. W międzyczasie dostosowałam przepis do własnych wymagań (Was też do tego zachęcam!) i dzielę się swoją wersją. Jeśli jednak wolicie skorzystać z tej oryginalnej, zajrzyjcie do linku, który pojawił się parę linijek wyżej.
zdrowa przekąska przepis

Składniki

Ciastka
  • 1 szklanka płatków owsianych,
  • 3-4 łyżki miodu (jeśli zamierzacie potem użyć dżemu lub jogurtu owocowego, warto dać mniej),
  • 2 banany,
  • 1 łyżeczka kakao,
  • opcjonalnie: orzechy, kawałki owoców, jagody goji, cynamon, wanilia, mleko.
Dodatki
  • jogurt naturalny lub owocowy,
  • kawałki owoców,
  • dżemy, konfitury.

Nie trzeba rygorystycznie przestrzegać podanych ilości – wiele zależy od naszych preferencji.

Przygotowanie

1. Rozdrabniamy banany widelcem.

2. Dodajemy do nich miód, płatki, kakao i ewentualnie resztę składników.

3. Mieszamy wszystko dokładnie łyżką.

4. Wykładamy masę do formy na muffiny.

5. Tworzymy zagłębienie w każdym ciastku.

6. Pieczemy w temperaturze 175 stopni przez 10-12 minut.

7. Pozwalamy ciastkom ostygnąć, po czym dekorujemy jogurtem lub innymi dodatkami.


Oczywiście dekorowanie ciastek jogurtem nie jest konieczne, równie dobrze smakują bez żadnych dodatków. Koniecznie dajcie znać, jeśli wypróbujecie przepis. Strasznie jestem ciekawa, czy polubicie ten sposób na podjadanie równie mocno, jak ja!

38
Dodaj komentarz

avatar
  Chcę otrzymywać powiadomienia  
najnowszy najstarszy najwyżej oceniany
Powiadom mnie o
Monika Gabas
Gość

Dr Lifestyle approved!

Marzena T
Gość

Dziękuję bardzo za przepis :) Ostatnio często robię zwykłe ciastka owsiane i z chęcią wprowadzę jakieś urozmaicenie :D

Paulina
Gość

Spróbuj, warto :)

Pipilotka
Gość

Słyszałam, że są rewelacyjne – muszę w końcu spróbować :)

Paulina
Gość

Koniecznie :)

BonaVonTurka (Hipis)
Gość

To jest to, właśnie szukałam takiego przepisu :D Na pewno spróbuję. Znam też wersję bez bananów, za to z masłem orzechowym. Z tego co wiem takie są bardziej trwałe, a mi właśnie na trwałości zależy, bo takie batoniki chcę przygotować na wyprawę w góry w wakacje :D

Paulina
Gość

Tej wersji nie znam, zależało mi by miały niewiele cukru :)

Świnka
Gość

Wyglądają bajecznie i podobnie pewnie smakują :)

brunetkaczyblondynka
Gość

Wyglądają przepysznie :D Uwielbiam ciasteczka owsiane, ale nigdy nie wpadłam na to, żeby wypełniać je jogurtem i owockami
Buziaczki
Brunetka

brunetkaczyblondynka
Gość

Koniecznie musze spróbować. Czegoś takiego nie widziałam!
Blondynka

BlackDeer
Gość

Wygląda to świetnie, muszę koniecznie spróbować! Musiałam przeoczyć ten przepis na Proper Tasty, dziękuję że go przypomniałaś :)

Paulina
Gość

Nie da się ukryć – są dziecinnie proste w przygotowaniu :)

Izabela Lemke
Gość

Są tak proste w przygotowaniu, że nawet ja, laik w pieczeniu, dam sobie z nimi radę. Dziękuję za przepis :)

Klaudia Dutkiewicz
Gość

Na ile ciasteczek starczy taka porcja?

Paulina
Gość

12 sztuk :)

Klaudia Dutkiewicz
Gość

Dziękuję ;)

Kinga
Gość

Lubię takie proste przepisy :)

hiacynt w doniczce
Gość

Ja robiłam podobne tylko, że z masłem i sezamem i też polecam! Ale nigdy bym nie pomyślała, że z bananem. Muszę koniecznie wypróbować! <3

Paulina
Gość

Banan na pewno zdrowszy od masła, ale dodatek w postaci sezamu brzmi kusząco :)

Morciasz
Gość

No to już wiem, czym się będę zajadać w pracy (oczywiście w granicach zdrowego rozsądku). Dzięki za przepis! ;-)

Blue Kangaroo - BLOG STUDENCKI
Gość

Ja robię w ten sposób małe ciasteczka i dodaję zamiast kakao cynamon. Ale to dlatego, że mam bzika na jego punkcie. :p

Paulina
Gość

U mnie z kolei wszędzie kakao, gdzie się da :)

Pani Komoda
Gość
Pani Komoda

Czemu by nie spróbować???
Ja chętnie :)

Paulina
Gość

Spróbuj koniecznie :)

Zuzia Witek
Gość
Zuzia Witek

Chyba mi wyszły :) Dziękuję za przepis!

Paulina
Gość

Ekstra! Smakowały? :)

Zuzia Witek
Gość
Zuzia Witek

Były pyszne i mega sycące :) Tylko wyszły mi chyba troszkę zbyt mokre ;/

carolinestwist
Gość
carolinestwist

Świetny przepis! Muszę koniecznie wypróbować. Ja z kolei zamiast banana robię podobne ciasteczka z mlekiem skondensowanym. Są przepyszne :)

Paulina
Gość

Podrzuć przepis :)

Morciasz
Gość

Podłączam się do prośby! Bananowe jednak nie dla mnie :(

STYLANN
Gość

Ja co prawda w pracy jem m&m’sy, więc tak niezbyt zdrowo, ale to, co proponujesz wygląda tak apetycznie, że spróbuję! :)

Kasia Mıstaçoğlu
Gość

wyglądają przepięknie i muszą być pyszne! Na pewno wypróbuję, zwłaszcza, że oboje uwielbiamy granolę z jogurtem :)

Paulina
Gość

Spróbuj koniecznie i daj znać, czy smakowały :)

Część Mnie
Gość

Wyglądają świetnie! Koniecznie muszę spróbować, mniam :)

And-Pol
Gość

Jak się pracuje w biurze czy domu można sobie pozwolić na takie wymyślanie, jak się pracuje fizycznie i ma się tylko 25 min przerwy to zwykła kanapka z kiełbasą i jabłko na deser wystarczy.

Paulina
Gość

Wyglądają bosko! Cieszę się, że smakowały :)

archistacja
Gość
archistacja

Ale pięknie wyglądają! A jak muszą smakować :) Szukam ostatnio przepisów na zdrowe słodkości, a twoje babeczki jak najbardziej mnie przekonują :)

Kinga Kurpiewska
Gość

Każdy przepis na owsiane ciasteczka z wielką chęcią przygarniam. Teraz i ten przepis trafi do zakładki “wypróbować”. Oby smakowały jeszcze lepiej, niż wyglądają, a prezentują się wspaniale :)